< GERİ DÖN
Endüstri 4.0

Ülkemizde ERP ler evrak işlerler, Dijital teknoloji ise akan veridir. Üretim verilerinin toplanması için MES (Üretim Yönetim Sistemleri) uygulamaları CNC, PLC ve Sensorlerden veri okuma konusunda çözüm üreten yazılım çözümü gereklidir.

VERİMLİ ÜRETMEK

 

ERP Yazılım altyapıları buna göre kurgulanmamıştır. Diğer bir konu ise dijital dönüşümde öne çıkan IOT, sensör ve PLC ler konusu henüz KOBİ ve BOBİ düzeyinde bilinmemektedir. Halbuki üretimde akan verilerin bulut destekli yapay zeka ile karar destek oluşturması üretimi süreçlerini pozitif etkileyecek, dünya ölçeğinde rekabette öne çıkaracaktır. Dijital dönüşümün ülkemizde en önemli sorunu; dijital dönüşüm politikalarının oluşturulmaması, standartların bulunmaması, yasal düzenlemelerin yapılmamasıdır. Bu dönüşüm kaçırılmamalı, ıskalanmamalıdır. Fırsatlar önümüzde duruyor. Ya dünyaya tedarik zinciri olarak entegre olacağız yada tüketici olmaya devam edeceğiz. Bu dönüşümde fırsatı kaçırırsak montaj sanayimiz bile kalmaya bilir. Acı ama gerçek.

Yetişmiş olmasa da yetiştirilebilir insan kaynağımız mevcutur. Önemli olan kaynaklarımıza hangi imkanları sunduğumuzdur. Çünkü Dijital dönüşüm yeni çıkmış değildir. 5 yıldır AB ve ABD nin gündeminde. Altyapı çalışmaları bitmiş, dünya stratejileri geliştiriyorlar. MES (Üretim Yönetim Sistemleri) uygulamaları, Uluslar arası fırsatlar açısından tedarik ekosistemine dahil olma, KOBİ ve BOBİ lere mühendis, danışman desteği çok önemlidir. Üretim süreçlerinin takibi; IOT, Sensör, CNC, PLC, Otomasyondan akan verilerinin işlenmesi sonucunda oluşmaktadır. Bu ekosistem; Müşteri-Üretici-Tedarikçi-Lojistik-Finansman beşlisinin koordinasyonunu gerektirmektedir.